Hou met deze tip, grip op je herfstdip!

Als je momenteel naar buiten kijkt zou je het niet direct zeggen; maar de herfst is alweer begonnen! De dagen worden korter, je ziet minder daglicht en hop daar ga je al: deze combinatie is namelijk het perfecte recept voor een herfstdip. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs meer dan 1 miljoen mensen last hebben van een herfstdip. Maar wat doe je eraan? Wij geven je een tip, voor grip op je herfstdip!

Met een herfstdip kun je meer last hebben van vermoeidheid, slaperigheid en futloosheid waardoor je minder productief bent. Dit is natuurlijk niet heel handig als je bijvoorbeeld nét even die ene deadline op je werk hebt of juist veel drukte op je werk hebt in verband met veel zieke patiënten.

Uiteindelijk gaat een herfstdip vanzelf weer over, en gelukkig zijn er wel wat dingen die je zelf kunt doen:

 • Zorg dat je zo snel mogelijk licht ziet
  Als je wakker wordt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk in direct/natuurlijk daglicht komt. Van natuurlijk daglicht maakt ons lichaam cortisol, een hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. Een wake-up-light, die langzaam licht begint te geven om je te wekken is een heel goed hulpmiddel hierbij! Opstaan wordt zo véél makkelijker.
 • Veel buiten zijn, daglicht is erg belangrijk!
  Daglicht is dus heel belangrijk bij een herfstdip. Probeer dus zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Ga op je fiets naar het werk (indien mogelijk natuurlijk), ga in je lunchpauze naar buiten en probeer in je weekenden erop te gaan. Met de juiste kleding is het in de herfst ook heerlijk om buiten te zijn en heel goed mogelijk om nog even wat zonnestralen met te pikken door een terrasje te pakken. Zonlicht zorgt ervoor namelijk voor dat je vitamine D aanmaakt en daar word je letterlijk blij van!
 • Blijf gezond eten
  In de herfst wordt het al wat kouder en is er vaak meer regen. Het is dan zo verleidelijk om lekker binnen te cocoonen en iets lekkers (en vooral ongezonds of koolhydraatrijk!) te eten. Toch is het belangrijk om veel groenten en fruit te blijven eten. Het zorgt voor een gezonde basis én een gezond lichaam met een beter humeur. Het voorkomt dat je een energiedip krijgt, waardoor je juist meer moe gaat voelen.
 • Ga sporten, blijf bewegen
  Ook sporten is belangrijk bij een herfstdip. Het geeft je humeur een boost, en houd je lekker fit. Door te sporten komen er endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam en geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Buiten geen lekker weer? Tegenwoordig zijn er genoeg sporten binnen te doen!
 • Doe leuke dingen
  Plan iets leuks, maak de avonden gezellig en knus of begin eindelijk eens aan dat boek wat al een tijdje in de kast ligt, maar waar je steeds niet aan toekomt. Door leuke dingen te doen, plezier te hebben en veel te lachen word je ook écht vrolijker. Zo zou een lach de bloedstroom naar de hersenen verkoelen en een koel brein zorgt voor een vrolijke stemming.
 • Zorg voor ritme
  Een dagelijks ritme kan goed helpen om je beter te voelen, ook al is dat niet altijd makkelijk met een onregelmatige werktijden. Probeer alsnog regelmatig te eten en te slapen; een tijdje uitproberen is in ieder geval zeker de moeite waard!
 • Goed (warm) aankleden
  Als je het koud hebt, verbruikt je lichaam meer energie om weer op temperatuur te komen en daardoor word je sneller moe. Zorg dus dat je je lekker warm aankleedt. Met de wisselende temperaturen in de herfst, kun je bijvoorbeeld beter laagjes kleren aandoen.

 

Ook al heb je misschien een voorkeur voor de zomerse maanden, toch heeft de herfst ook zo z’n charmes. Is het je al eens opgevallen hoe lekker de herfst ruikt of hoeveel mooier de zonsop- en zonsondergangen zijn in de herfst? Om maar niet te spreken van die prachtige landschappen die gecreëerd worden door de verschillende kleuren bladeren die je in de herfst ziet als je naar je werk gaat bijvoorbeeld. Alleen daar al bewust van genieten en naar kijken, word je toch al vrolijk van?!