Solliciteren in Coronatijd

Door de corona-maatregelen die afgelopen half jaar zijn getroffen, wordt er een economische krimp en een een grote werkloosheidsgolf verwacht. Maar hoewel de grote golf nog moet komen zijn bedrijven al voorzichtiger met het verlengen van contracten. Vooral als tijdelijke contracten moeten worden omgezet naar vaste contracten. Ben jij één van die ongelukkige die onverwacht thuis is komen te zitten omdat je contract niet werd verlengd? Dan geven we graag wat sollicitatietips!

Solliciteren via video
De regels versoepelen maar toch worden nog veel sollicitaties gedaan via videobellen. Wil je via het scherm goed uit de verf komen, denk dan aan het volgende:

  1. Bereid je goed voor. Gaat het videobellen via Teams of Zoom? Check of de webversie werkt of dat je het programma beter kunt downloaden. Je kunt altijd even een testgesprek met een vriend of vriendin voeren.
  2. Zorg dat je goed op beeld staat. Je kunt het gesprek met je telefoon doen, maar zet het beeld dan vast. Een beeld dat steeds beweegt zorgt voor onrust. Kies een neutrale muur als achtergrond. Liever geen druk behang, overvolle boekenkasten of een rommelige keuken. Ga niet voor een raam zitten, door de overbelichte achtergrond is je gezicht vaak niet goed zichtbaar. En als laatste, zorg ervoor dat de camera op ooghoogte staat. Als je jezelf van onderaf filmt, komt je gezichtsuitdrukking anders over dan de werkelijkheid.
  3. Praat duidelijk. Duidelijker dan je normaal doet. Als je zacht praat is het lastiger voor de ontvanger om je te verstaan. Zeker als er meerdere personen aan de andere kant zitten is een duidelijke stem wenselijk. Houd je hand niet voor je mond, zit rechtop en articuleer goed.
  4. Zorg dat je niet wordt afgeleid door je kinderen, bouwvakkers of onverwachts bezoek. Plak een briefje op de deur dat je even niet gestoord wilt worden.

Overige tips
Of je gesprek nou via videobellen of face to face plaatsvindt, wees voorbereid op een inhoudelijk gesprek waarin jouw positieve eigenschappen ruimschoots aan bod komen. Dat deel heb je zelf in de hand. Oefen het antwoord op de vraag “Hoe zou je jezelf omschrijven?” voor de spiegel. Door de woorden hardop te zeggen en jezelf aan te kijken terwijl je het zegt, weet je hoe het over zal komen en sta je steviger in je schoenen wanneer je de woorden naar anderen uitspreekt.

Tot slot:
Is je contract niet verlengd door Corona? Benadruk dat dan goed tijdens je gesprek. Helemaal mooi zou zijn als je een aanbeveling hebt van je vorige werkgever waarin staat dat je goed hebt gefunctioneerd maar dat een verlenging van je contract er niet in zat door de omstandigheden.


We wensen je heel veel succes met solliciteren!

Heb je vragen over dit onderwerp? Dan mag je ons altijd mailen op info@zusterswork.nl of bellen naar 06 11 51 53 15. We helpen je graag.