Vakantie voorbij? Hoe beginnen we met frisse zin op werk in deze onzekere tijd?

Elk jaar na de vakantieperiode in de zomer lees je er berichten over; Hoe vinden we weer frisse zin en komen we in het werkritme na een heerlijke periode van vrije tijd? Dit jaar zullen er daarnaast nog andere omstandigheden mee gaan spelen, want door de corona is wellicht je werksituatie anders geworden of verkeer je mogelijk in meer baanonzekerheid, is jouw werkplek misschien wel veranderd of werk je volledig thuis. Hoe vind je in deze tijden de motivatie en enthousiasme om weer aan de slag te gaan, nu het opladen van de vakantie voorbij is en we straks de winter tegemoet gaan en voorlopig nog in een onzekere tijd verkeren.

Allereerst zal het voor een ieder persoonlijk anders zijn hoe je hier mee om gaat en wat het met jou doet. Voor wat betreft je werk kun je nieuwe energie halen door op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen voor jezelf of voor het team waar je in werkt. Dit kan zijn dat je graag een nieuw project of andere werkzaamheden gaat oppakken. Of misschien wil je liever (nieuwe) collega’s beter leren kennen en door met hen bijvoorbeeld te gaan lunchwandelen kom je gelijk ook aan meer beweging toe. Of je start nieuwe initiatieven bij jou op de werkvloer door een challenge te organiseren, teambuilding uitje, of door ideeën aan te dragen voor de maatregelen op het gebied van corona geldend voor jouw organisatie.

Daarnaast geeft de Arbo Unie tips hoe je om kunt gaan bij angst voor besmetting van jezelf of dierbaren, de angst voor de gevolgen van getroffen maatregelen zoals verveling, sociale isolatie of bedrijfseconomische zorgen, en de angst voor de gevolgen op langere termijn bijvoorbeeld het effect op onze manier van leven. Hierbij een aantal van de manieren die zij adviseren om hier mee om te kunnen gaan:

  • Breng (een nieuwe) structuur aan in je dagelijkse activiteiten en richt je vooral op datgene wat je wel kunt doen bijvoorbeeld je te houden aan de voorschriften.
  • Hou goede gewoontes en routines in stand; blijf doen zoals je deed vóór je thuis moest gaan werken (dus niet in je pyjama rondhangen); zoek alternatieven voor sport( school) en ontspanning.
  • Beperk je nieuwsconsumptie. De hele dag berichten volgen gaat je niet helpen. Beperk je nieuwsconsumptie tot een aantal betrouwbare bronnen.
  • Besef dat we met z’n allen veerkrachtig zijn; rampen mobiliseren onze energie en kies bewust hoe jij daar vorm aan wilt geven.
  • En de meest effectieve: richt je aandacht op wat je nu voor anderen kunt doen. Je zinvol voelen, onderdeel van de oplossing kunnen zijn kan erg helpen om met de onzekerheid om te gaan. (Bron: https://www.arbounie.nl/werkgever/nieuws/corona-en-onzekerheid).

 

Kortom het ligt misschien voor de hand, je vooral richten op de dingen die nog kunnen en waar je energie van krijgt. Naast de routine van werk, je daarnaast ontspannen door te sporten, creatief bezig zijn, ontspanningsoefeningen, een boek of tijdschrift lezen of het volgen van een serie etc. Ook langere termijn doelen stellen helpt je verder, voor wanneer we de corona periode achter ons kunnen laten. Wat vind je belangrijk, en wat wil je nog graag doen in de toekomst? Die stip aan de horizon geeft je leuke vooruitzichten en houvast.

Benieuwd naar jouw manieren hoe je de aankomende tijd zinvol gaat doorbrengen, laat het ons weten!

Heb je vragen over dit onderwerp? Dan mag je ons altijd mailen op info@zusterswork.nl of bellen naar 06 11 51 53 15. We helpen je graag.