Een carrièreswitch rond je vijftigste?

By
In Nieuws

We zien ze steeds vaker bij ons binnenkomen. Vrouwen rond de 50 jaar die zich realiseren dat ze nog zo’n 17 jaar werkzaam zullen zijn en behoefte hebben aan meer betekenis en voldoening in hun werk. De kinderen studeren of zijn de deur uit, en zij krijgen weer meer tijd voor jezelf. Zij willen de zorg in. Is een carrièreswitch op deze leeftijd mogelijk? Hoe pak je het aan? En hoe kies je een ‘nieuw’ beroep?

Ontevredenheid of fysieke klachten door het lichamelijk zware huidige werk of een langgekoesterde wens die eerder niet haalbaar leek. Zomaar wat redenen om je te verdiepen in een carrièreswitch. Misschien wil je een stapje omhoog, juist een stapje opzij of terug naar iets wat je in het verleden al eens hebt gedaan. Wat jouw reden ook is, bereid je goed voor.

Voorbereiding
Een carrière switch maak je niet van de ene op andere dag. Hier gaat voorbereiding in de vorm van uitzoekwerk, een opleiding, snuffelstages etc. aan vooraf. Weet je goed wat je wilt? Verdiep je dan in de weg die je moet bewandelen om in dat vakgebied aan de slag te kunnen. Wellicht is het nodig dat je (onbetaalde) stages loopt. In dat geval moet je daar financieel op voorbereid zijn. Weet je nog niet wat je wilt? Dan is het wellicht een goed idee om wat gesprekken te voeren met een loopbaancoach.

Stel haalbare doelen
Vrouwen van rond de 50 hebben heel wat levenservaring opgedaan en weten vaak van zichzelf wat hun sterktes en zwaktes zijn. Gebruik deze levenservaring bij het stellen van haalbare doelen. Het zou zonde zijn om deze kennis te negeren en een daarmee de kans op een mislukking te vergroten. Ben je niet zo zeker van je eigen sterktes en zwaktes? Vraag eens rond bij (oud-)collega’s, vrienden en familie. Vraag hen naar jouw unieke talenten en wat voor werk zij bij jou vinden passen. Let er op dat je deze complimenten wel in ontvangst neemt en jouw sterktes niet als vanzelfsprekend beschouwt. Daar zijn wij Nederlanders vaak erg goed in helaas.

Kleine stapjes

Is er voor jouw droombaan een tweejarige opleiding nodig en vind je die stap te groot? Begin dan eens met een kortlopende cursus. Dit kan van alles zijn, bijv. Engels voor beginners, kruidenkunde, een cursus blind typen etc. Kies wel iets wat je interesse heeft of waar je in je droombaan iets aan hebt. Tijdens zo’n korte cursus kun je onderzoeken of het leren je makkelijk af gaat, of je genoeg motivatie hebt om nieuwe dingen te leren, of je discipline hebt en of je enthousiast wordt van de nieuwe kennis die je op doet. Slaag je met vlag en wimpel voor deze cursus? Dan gaat die tweejarige opleiding je vast ook goed af.

Wij merken dat deze vrouwen met bovenstaande vragen, vaak juist een betere, en meer overwogen keuze maken dan toen zij nog 20 waren. En op deze manier nog een hele fijne loopbaan tegemoet gaan. Daarom adviseren wij hen ook om je hart te volgen, en die baan die je wilt volgt echt vanzelf. Juist omdat het je passie is, straal je dat meer uit en ben je meer bevlogen en een gemotiveerdere werknemer. Wacht juist niet onnodig langer, met het risico dat van uitstel afstel komt. Met name in de zorg is er behoefte aan personeel met levenservaring, waarbij jouw leeftijd dan juist goed van pas komt. Je hebt hele andere kwaliteiten te bieden dan ‘jonge’ studenten die pas van school komen. Veelal nog beter kun je je inleven in de patiënten en ben je geduldiger geworden.

Is doktersassistente jouw droombaan?
Zou jij graag als doktersassistente willen werken? En heb je in het verleden gewerkt als doktersassistente maar is je kennis niet up to date? Dan is de opfriscursus voor herintreders die wij organiseren een goede mogelijkheid voor jou. Je leest er hier alles over: https://www.zusterswork.nl/nieuws/opfriscursus-herintreder/

Wat je ook kiest, we hopen dat het je brengt wat je zoekt.

Heb je vragen over dit onderwerp? Dan mag je ons altijd mailen op info@zusterswork.nl of bellen naar 06 11 51 53 15. We helpen je graag.