Een vitale medewerker voor een gezonde organisatie

Een organisatie blijft gezond, als er aandacht wordt besteed aan de vitaliteit van de medewerkers. Vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, hebben levenslust en genieten vaak ook een goede gezondheid. ?

Wat zijn de voordelen?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat vitale en bevlogen medewerkers efficiënter en productiever zijn. Aandacht besteden aan de vitaliteit van de medewerkers betaalt zich dus terug. Toch blijkt uit onderzoek dat de vitaliteit onder Nederlandse werknemers laag ligt; 29% scoort zelfs laag tot zeer laag. Hoe zorg je voor vitale medewerkers?

Betekenis van vitaliteit
Ten eerste is het van belang wat wordt verstaan onder Vitaliteit. Het is namelijk meer dan gezondheid en gaat er niet alleen om of je fit bent of dat je conditie hebt. Het gaat om ‘gezond zijn; op alle vlakken, fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel vlak. Wanneer dit in balans is, zit je lekker in je vel, ben je energiek, gemotiveerd en gelukkig

Doe de test
Institute Positive Health (Iph) heeft hier een model ontwikkeld waar kan worden gemeten wat jouw score is op basis van zes dimensies. Je kunt snel en gemakkelijk een test doen via: https://mijnpositievegezondheid.nl. Het mooie van hun aanpak is dat niet het accent worden gelegd op ziekte, maar op de veerkracht van mensen zelf en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Ga ermee aan de slag
Het besluit om iets te gaan doen aan de vitaliteit van de organisatie en de medewerkers is een eerste stap. De volgende stap is om met elkaar het gesprek aan te gaan: wat is voor jouw vitaliteit, hoe vitaal ben jij (en is er werkdruk)? Vervolgens ga je samen een plan maken hoe je een vitalere organisatie kunt maken? Ga bijvoorbeeld samen meedoen met een wandel-vierdaagse of organiseer een mindfulness cursus op het werk.

Wat levert het op?
Medewerkers worden zich bewust van zijn talenten, competenties, kwaliteiten, ontwikkelingsbehoefte, gezondheid en energieniveau. Na deze bewustwording zullen ze in staat zijn om vitaliteit te vergroten en in balans te houden. Als organisatie levert het minder verzuimkosten op en hogere productiviteit en meer betrokkenheid van medewerkers!