Blog: Ervaar jij werkgeluk?

In een eerdere blog zoomden we in op werkstress (https://www.zusterswork.nl/nieuws/week-van-de-werkstress/), en dan vooral hoe je dit kunt voorkomen. In deze nieuwe blog bekijken we het van de zonnige kant en zoomen we in op werkgeluk. Een prachtig, tot de verbeelding sprekend begrip dat blijheid en energie uitstraalt. Iedereen wil het hebben. Maar hoe bereik je het?

Werkgeluk is best complex. Volgens Josh Bersin, Global Industry Analyst, bestaat werkgeluk en het succes van een medewerker uit vijf componenten:

  • Betekenisvol werk: de mens is uniek dus wat betekenisvol is, verschilt per persoon. Maar om ultiem werkgeluk te realiseren is het belangrijk dat je zelf de waarde toevoegt die je baan betekenis geeft. Een ander kan je niet opleggen wat voor jou betekenisvol is.
  • Ondersteunend management: Als je werkgeluk wilt ervaren, heb je een management nodig waar je op kunt bouwen en dat achter je staat. Hoewel we het niet altijd aan onszelf willen toegeven, zijn we erg gesteld op waardering van ons management. Van een welgemeend compliment groeit iedereen.
  • Een goede werkomgeving: Hierbij hoef je niet alleen te denken aan hippe kleuren op de muren of gezellige muziek. Ook veiligheid en comfort zorgen ervoor dat je je prettig voelt en beter kunt presteren.
  • Groeimogelijkheden: het kunnen zetten van een volgende carrièrestap is een mooi doel. Een doel zorgt voor motivatie. En motivatie zorgt voor productieve medewerkers.
  • Vertrouwen in leiderschap: Wanneer je het vertrouwen hebt dat de leiders van het bedrijf waar je werkt, het beste voor heeft met het bedrijf en haar medewerkers, is dat een belangrijke basis voor werkgeluk.

En juist omdat werkgeluk zo complex is, lijkt het niet voor iedereen weggelegd. Slechts 12% behoort tot gelukkig werkend Nederland. Dat is verbazingwekkend laag gezien de verregaande positieve effecten voor de werkgever. Denk aan lager ziekteverzuim, hogere productiviteit, minder verloop en een betere score op klanttevredenheid. Er is dus werk aan de winkel voor de Nederlandse werkgever. Managementimpact.nl maakte onlangs in hun blog kenbaar dat er steeds meer Chief Happiness Officers worden aangesteld. Deze CHO’s zijn in het leven geroepen om het werkgeluk van de medewerkers in kaart te brengen en naar een hoger niveau te tillen. Wat ons betreft een hele goede stap in de goede richting.

Wat verder nog belangrijk is om meer medewerkers tot de groep gelukkige werkenden te kunnen rekenen? Aandacht. Aandacht voor het welzijn van de medewerker. Want alles wat aandacht krijgt, groeit.

Zusters@work draagt graag een steentje bij aan een gelukkig werkend Nederland. Zit je niet op je plek, kost het werk je al lange tijd veel energie? Je bent het waard dat het tijdje dat je werkt, gelukkig doorbrengt! Kijk eens om of je geprikkeld wordt door een andere vacature en het kan nooit kwaad om te solliciteren om te zien hoe het er aan toe gaat binnen een andere organisatie. En wie weet, kom je er wel achter dat je het toch wel goed voor elkaar hebt..

Kortom, sta er eens bij stil en maak de keuze bewust!