Blog: Een goed CV

Je ziet een vacature die helemaal bij je past en schrijft een knaller van een motivatiebrief. Voordat je de brief kan mailen moet je nog ‘even’ je CV updaten of erger, opnieuw maken.

Een goed CV is onmisbaar en verdient aandacht. Daar willen we je mee helpen. Hieronder vind je een aantal tips!

Kort en bondig
Je bent vaak niet de enige die solliciteert op een functie. Houd er rekening mee dat je toekomstige werkgever verschillende CV’s moet doornemen voordat hij kandidaten uitnodigt. Maak hem dat zo makkelijk mogelijk door je CV kort en bondig te houden. Een CV van twee pagina’s is vaak ruim voldoende om je opleidingen en werkervaringen weer te geven. Gebruik geen volzinnen. Steekwoorden zijn voldoende om uit te drukken welke opleidingen je hebt afgerond en welke verantwoordelijkheden je bij eerdere werkgevers had.

Overzichtelijk
Maak je CV overzichtelijk door structuur aan te brengen. De kans is groot dat je CV wordt gescand, niet letterlijk gelezen. Door gebruik te maken van kopjes en ruimte tussen de verschillende onderdelen van je CV te houden, maak je het makkelijk voor je toekomstige werkgever om jou CV te scannen. En daarmee heb je direct een goede eerste indruk te pakken.

Geen circus CV
Maak van je CV geen circus. Verschillende lettertypen en achtergrondkleurtjes doen de overzichtelijkheid vaak geen goed. Solliciteer je als grafisch vormgever, dan is het logisch om je CV mooi vorm te geven. Daarmee toon je direct kwaliteiten die relevant zijn voor de functie. Solliciteer je naar een baan als doktersassistente, dan is het passend om het rustig en feitelijk te houden. Natuurlijk mag je een steunkleur gebruiken om je CV wat sfeer mee te geven, maar ga niet all the way.

Relevant
Benoem in je CV alleen de zaken die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Hartstikke leuk dat je in je tienerjaren de krant hebt rondgebracht, vakken hebt gevuld en bollen hebt gepeld, maar vaak is het niet relevant. Deze baantjes kun je eenvoudig samenvatten in een regel ‘diverse bijbaantjes’. Heb je al 20 jaar werkervaring, dan kun je de bijbaantjes uit je tienerjaren helemaal achterwege laten.

Hetzelfde geldt voor cursussen. Vraag je bij iedere gevolgde cursus af of het relevant is voor je toekomstige werkgever. De cursus taartenbakken of stillevens schilderen kun je beter weglaten. Creëer liever een apart kopje ‘hobby’s’ en vermeldt daarin wat je graag doet in je vrije tijd.

Gaten in je CV
Heb je een zogenaamd ‘gat’ in je CV? Geen enkel probleem, alles heeft tenslotte een reden. Maar pak de ruimte om dit te verklaren. Treedt niet in detail en weersta de verleiding om je keuze te verdedigen. Een paar voorbeelden:

Situatie Omschrijving CV
Je bent door een reorganisatie ontslagen, en bent een jaar lang op zoek geweest naar een nieuwe baan Feb 2010 – Maart 2011 Werkzoekend (hier hoeft dus geen heel scala van redenen bij waarom het niet is gelukt om werk te vinden)
Er waren familieomstandigheden waardoor je een jaar lang niet hebt kunnen of willen werken Feb 2010 – Maart 2011 Vrijwillig werkloos wegens ziekte moeder (vul in wat van toepassing is)


Volgorde
Om een CV makkelijk scanbaar te maken is het belangrijk dat je een logische volgorde aanhoudt. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.cv.nl/. Onderaan de pagina vind je een aantal CV’s die in verschillende vormen toch eenduidig zijn in volgorde.

1. Persoonsgegevens
Begin met je persoonsgegevens (naam, adres, telefoonnummer, email etc.). Heb je een mooie representatieve foto van jezelf? Voeg hem vooral toe. Maar dus geen bikinifoto’s of kiekjes met je bloedjes van kinderen.

2. Opleidingen
Beschrijf je gevolgde opleidingen allemaal op dezelfde manier en zet de recentste opleiding bovenaan. Houd een vast stramien aan bij het opsommen van je opleidingen. Begin de regel bijvoorbeeld met de periode, dan de naam van de opleiding en tot slot het instituut:

2008 – 2012 Doktersassistente MBO niveau 4 Horizon College Alkmaar

3. Cursussen
Als je in de zorg werkt, dan heb je waarschijnlijk heel wat cursussen gevolgd. Voor een CV gaat de regel ‘hoe meer hoe beter’ niet op, dus kies de relevantste cursussen voor de functie waar je op solliciteert en geef die een plekje op je CV. Ook hier geldt, zet de laatst gevolgde cursus bovenaan.

4. Vaardigheden
Onder het kopje vaardigheden geef je zaken weer als taalkennis, rijbewijzen, kennis van bepaalde computer programma’s etc. Som je vaardigheden op en geef ze, indien van belang, een ranking. Bijvoorbeeld Engels – 5 sterren, Duits – 3 sterren.

5. Hobby’s
Om je toekomstige werkgever een beeld te geven van je persoonlijkheid, kun je je hobby’s toevoegen aan je CV.

Top: Wandelen met vriendinnen, koken, stedentrips, wielrennen.
Beter van niet:
‘Netflix series binge watchen’, ‘doorzakken in de kroeg’ en ‘lang uitslagen’

Check, check, dubbel check
Laat je CV altijd door iemand controleren op spelling en inhoud. Als je een tijdje aan je CV werkt, word je blind voor je eigen foutjes.

Opslaan
Heb je je CV in een tekstverwerkingsprogramma zoals Word gemaakt en ziet hij er op jouw beeldscherm helemaal gelikt uit? Sla het document dan op als pdf. Op die manier ben je ervan verzekerd dat degene die jouw CV mag beoordelen, hem ziet zoals jij dat wilt. Verstuur je hem als Word document, dan is de kans groot dat de opmaak verschuift en de CV er rommelig uit gaat zien. Oorzaak is dat er veel verschillende tekstverwerkingsprogramma’s zijn, die tekstdocumenten allemaal net iets anders weergeven. Zonde van al je harde werk!

We wensen je heel veel succes met het opstellen van je CV. Mocht je nog vragen hebben of je wilt nog specifiek advies voor jouw CV? Neem dan contact met ons op!