Welke (doorgroei)mogelijkheden zijn er voor doktersassistenten?

By
In Nieuws
Voor het arbeidsmarktplatform in de huisartsenzorg  Huisartswerkt.nl schreven wij deze blog over doorgroeimogelijkheden van doktersassistenten.

Geregeld komen wij, als recruitmentbureau in de huisartsenzorg, doktersassistenten tegen die tevreden zijn met hun werk, maar dit werk al langere tijd uitvoeren en op zoek zijn naar meer uitdaging in hun loopbaan. Welke mogelijkheden zijn er dan?

Als je de erkende opleiding tot doktersassistente hebt gedaan, ben je mogelijk aan de slag gegaan bij een huisartsenpraktijk, op een polikliniek in het ziekenhuis, laboratorium, arbodienst of GGD. De carrière mogelijkheden die er daarna zijn, hangt mede af van de werkplek waar je terecht komt. Wij zoomen nu in op de doorgroeimogelijkheden voor de doktersassistente in een huisartsenpraktijk.

Eerder schreven we in de blog Werkgeluk; wat maakt het vak doktersassistent zo leuk? dat doktersassistenten de veelzijdigheid, betekenis in hun beroep en patiëntencontact het meeste aanspreekt in hun functie. Het typeert hun toewijding naar de zorg en dat zij niet zo gauw een functie in een andere branche ambiëren. Daarom kijken we nu specifiek naar de mogelijkheden die er zijn in de gezondheidszorg.

Zoek je meer verdieping in je huidige baan? Naast een tal van (online) cursussen die het vak interessant houden om uptodate te blijven, kun je ook leuke post-MBO opleidingen volgen waardoor je je werk inhoudelijk aantrekkelijker kunt maken: CVRM Ondersteuner, vrouwenspreekuur ondersteuner, osteoporose spreekuur ondersteuner, ouderenzorg spreekuur ondersteuner of wondzorg spreekuur ondersteuner.

  • Na het volgen van een van deze opleidingen kan je dan ook andere spreekuren dan het assistente spreekuur doen in de huisartsenpraktijk, afhankelijk van waar jouw interesse ligt.
  • Of ben je juist een organisatietalent en vind je coördineren leuk om te doen? Dan kan je je werk als doktersassistente combineren en aan de slag gaan als coördinerend assistente of praktijkmanager. Door het volgen van de post-MBO opleiding Management ondersteuner krijg je kennis over financieren, beleid en personeel.
  • Een andere optie is, als je het leuk vindt om anderen te inspireren en te begeleiden bij hun studie, om door te groeien in de functie van Praktijkopleider. Door een MBO opleiding te volgen tot Praktijkopleider, vervul je daarna een spilfunctie in het opleiden in de praktijk.
  • Of ben je een doktersassistente op zoek naar een zelfstandigere rol en meer flexibiliteit? Een andere mogelijkheid is om je eigen werktijden te bepalen en (grotendeels) thuis te werken als Doktersassistente op afstand. Zo kun je (internationaal) werken voor meerdere praktijken vanaf een eigen te bepalen locatie. Je kunt er ook voor kiezen om als uitzendkracht/ zzp’er bij verschillende praktijken te werken en te ervaren hoe het is op andere werkplekken. Want elke praktijk biedt weer andere mogelijkheden.

Mocht je uiteindelijk een stap verder willen en echt helemaal van baan veranderen, dan zou je natuurlijk ook verder kunnen doorstuderen. Richtingen zijn dan o.a. als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk, triagist bij een huisartsenpost, fysiotherapeut, diëtist of verpleegkundige in het ziekenhuis.

Kortom, blijf leren en steek tijd en energie in jouw groei!

Behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek? Dan staan we je graag te woord.