Hoe weet je of je werk nog bij je past?

By
In Nieuws

In gesprekken die wij hebben met werkenden, zijn er regelmatig ook die twijfelen of ze in de goede baan zitten. Zal het werk nog uitdagender gaan worden? Of moeten ze nu afwachten tot de sfeer in de praktijk weer beter gaat worden?  Of toch laten omscholen en iets heel anders gaan doen? Wat nou als je je werk niet meer zo leuk vindt; wat moet je dan doen?

Uit recentelijk onderzoek blijkt namelijk dat een op de vijf mensen hun baan saai vinden. Daarnaast vindt een op de vijf mensen zijn of haar baan niet belangrijk. Werken is belangrijk om je vitaler te voelen en een belangrijk onderdeel hierbij is dat werk je zingeving geeft.

Wat zijn mogelijk oorzaken als je je werk niet meer zo leuk vindt?
– Het verkeerde vak gekozen
– Liever voor jezelf beginnen, eigen baas zijn
– Een bore-out of het missen van zingeving
– Een burn-out of teveel stress

Het verkeerde vak gekozen
Het kan voorkomen dat je er op (iets) latere leeftijd achterkomt dat je het verkeerde vak hebt gekozen. Tieners moeten al vroeg een keuze maken over welke richting ze opwillen, terwijl ze dit dan nog niet weten. Vaak maken ze dan een keuze omdat iets van ze verwacht wordt of omdat een beroep veel verdiend of veel kansen heeft op de arbeidsmarkt. Maar eigenlijk hadden ze beter een keuze kunnen maken vanuit hun hart: wat vindt je nu echt leuk om te doen? Wat is het ding waarbij je in een staat terecht komt waarbij de tijd voorbij vliegt? Wat is je hobby? Waar zijn je talenten? Waar krijg je een goed gevoel van? Waar droomde je als kind al van? Als je hier een antwoord op kunt geven, zou ons advies zijn om je hart te volgen en deze droom uit te laten komen. Het switchen van carrière zou dan een goede keuze kunnen zijn.

Liever voor jezelf beginnen
Het kan ook zijn dat je het werk wat je doen op zich heel erg leuk vindt en bij je past, maar dat de vorm niet bij je past. Dit kan zorgen voor een behoorlijk werkdip. Probeer dan eens uit te zoeken of je het werk kunt uitvoeren in een andere vorm.

Een bore-out of te weinig zingeving
De naam zegt het al: je werk is zo saai, dat je het niet meer trekt. Je verveelt je letterlijk kapot. Zelfs als je het heel erg druk hebt. Wanneer je weinig zingeving ervaart, voel je je niet nuttig. Dit kan voorkomen als je werk te eentonig is, te weinig taken of te weinig uitdaging heeft. Hier kun je je erg ongelukkig en moe van voelen. Het voelen van zingeving is heel belangrijk voor je werkplezier. Onze tip in dit geval zou zijn: ga het gesprek met je leidinggevende aan; er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Sowieso is het altijd een goed idee om dingen bespreekbaar te maken op je werk.

Een burn-out of teveel stress
Te weinig collega’s, teveel werk, extra werken, overwerken, je durft daarom geen ‘nee’ te zeggen… tot je het allemaal niet meer aankunt. Als je een langere tijd werkdruk ervaart, ontstaat werkstress. Werkstress leidt tot een burn-out. Je bent verschrikkelijk moe, heb totaal geen zin in ook maar iets, nergens meer plezier in, krijgt last van steeds meer klachten; kortom je voelt je doodongelukkig en de balans is volledig zoek.

Maar HOE weet je nou wat de oorzaak bij jou is? Een goed advies zou zijn om even afstand van je werk te nemen, tot rust te komen en jezelf een aantal vragen te stellen:

– Hoe voel ik me nu eigenlijk?
– Zit ik lekker in mijn vel?
– Wat zou ik nu echt in het leven willen?
– Wat zou zijn droombaan zijn?
– Wat was mijn grote droom vroeger als (klein) kind?
– Wat als je een blanco papier zou hebben, en je je hele leven opnieuw kon invullen, hoe zou je je leven dan invullen?
– Hoe zou je dingen dan het allerliefste zien?
– Wat zou je dolgelukkig maken?

Heb je echt geen idee? Neem dan absoluut geen overhaaste beslissingen, maar breng jezelf en je lichaam eerst weer in balans. Zodra je weer in balans bent, stel bovenstaande vragen dan nog eens en je zult zien dat je ze nu wel kunt beantwoorden.

Ziektes, maar ook psychische en depressieve klachten, ontstaan zodra je lichaam uit balans is geraakt. Als je slecht in je vel zit, door lichamelijke en/of geestelijke klachten, is alles je eigenlijk al teveel. Wanneer je uit balans bent, bijvoorbeeld door verkeerde voeding, heb je een grotere kans op het ontwikkelen van depressievere gevoelens en gedachten waardoor je negatiever over zo’n beetje alles denkt. Ook over je werk. Dit is dan niet het moment om grote beslissingen te gaan nemen, waar je ‘later’ spijt van kunt krijgen. Mensen hebben vaak de neiging om vluchtgedrag te gaan vertonen: als ik nu ander werk zou doen, dan… als ik nu een opleiding zou volgen, dan… Nee, dit wegloopgedrag lost niks op. Voor even voelt het goed en geeft het uitdaging, maar zodra de sleur weer komt ben je weer terug bij af. Dit is symptoombestrijding terwijl je beter eerst de onderliggende oorzaak kunt aanpakken. Zodra je vervolgens hersteld bent en weer in balans, kun je ook anders tegen je werk aankijken. Daarbij zou reintegreren in je eigen werk ook heel belangrijk zijn omdat het een vertrouwde en veilige omgeving is: je kent de collega’s, je weet wat je moet doen etc. Daarbij is discipline en routine in je dag, wat bij werk komt kijken, ook heel belangrijk voor je herstel.

Waardoor kun je nou uit balans raken en hoe kom je weer in balans?
Tegenover drukte moet voldoende ontspanning staan, je moet niet meer ‘ vervuilende’ voeding innemen dan je lichaam kan verwerken. Je kunt uit balans raken als dingen simpelweg niet meer in balans zijn. Teveel van het een is niet goed, maar teveel van het ander ook niet. Teveel stress of teveel vervuiling (o.a. slechte voeding) kunnen mogelijke oorzaken zijn. Om weer in balans te komen is het goed om je leefstijl onder de loep te nemen. Probeer bewuster te zijn, van wat je allemaal qua voeding tot je neemt. Ook is beweging (liefst in de natuur!) heel erg belangrijk.

Mensen worden door de steeds duurdere producten (hoge inflatie) eigenlijk gedwongen om ‘slechtere’ voeding te gaan kopen omdat de boodschappen zoveel duurder zijn geworden. Ook vanwege de drukte, worden mensen meer verleid om kant-en-klaar producten te gaan kopen. Door slechtere voeding ontstaan uiteindelijk meer klachten, waaronder ook vermoeidheid. Door vermoeidheid kun je steeds minder aan, waaronder je werk. Je ontwikkelt negatievere gedachten, heb echt nergens meer zin in en je belandt in een vicieuze cirkel met alle gevolgen van dien.

Weer in balans komen vergt heel veel tijd, geduld en vooral vertrouwen dat het weer goed gaat komen. In de hedendaagse maatschappij is die tijd, geduld en rust er helaas vaak niet. Ook niet iedereen heeft evenveel begrip voor je situatie (zeker omdat zij ook last hebben van die druk en het daardoor nog drukker gaan krijgen), wat het nog eens extra moeilijk maakt. Toch is tijd, geduld en vertrouwen hebben wel essentieel in je herstel.

– Ga veel de natuur in;
– Zorg voor voldoende vitamine D, desnoods in de vorm van supplementen. Vitamine D is namelijk betrokken bij zo’n 2500 processen in je lichaam;
– Maak tijd vrij voor gezond eten en bewegen;
– Eet zoveel mogelijk groente, maar zo min mogelijk suiker!
– Plan extra ontspanningsmomenten in en tijd voor jezelf;
– Praat of schrijf erover, dit werkt therapeutisch en je leert jezelf en je echte wensen wat jij wilt in je leven beter te begrijpen;
– Doe dingen die je leuk vindt.

Zodra je ontspan en/ of een (korte) onderbreking neemt kan je met een afstand naar je werk kijken. Schrijf dan de voor- en nadelen van je huidige werk een op en geef jezelf een tijdslimiet wanneer je weer tevreden naar je werk zou willen gaan. Mocht je toch buiten je huidige baan verder willen kijken, zet dan op papier waar je werk(plek) dan aan zou moeten voldoen en of een combinatie met je huidige baan mogelijk is. Als je in de zorg wilt blijven werken zijn er nog tal van andere functies die wellicht bij je passen, neem eens een kijkje bij: https://www.testcentrumgroei.nl/beroepen/sectoren/gezondheidszorg-en-welzijn. Daarnaast zijn er persoonlijke loopbaancoaches die je kunnen begeleiden en waar je tests doet om je verder op weg te helpen.

Uiteraard kunnen wij van Zusters@work je ook vrijblijvend advies geven met name voor degene die in de huisartsenzorg (willen) werken. Neem contact met ons op telefonisch 06-11515315 of mail naar info@zusterswork.nl.

Loopbaanadvies in de huisartsenzorg