Tips voor solliciteren

Ga je op sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor! Een eerste indruk kun je tenslotte maar een keer maken!

  1. Kleding: let op de details
    Natuurlijk denk je na over wat je aantrekt naar je sollicitatiegesprek. Maar besteed ook aandacht aan de details. Poets je schoenen en haal losse draadjes weg.
  2. Meenemen: diploma’s en een extra CV
    Zorg voor een nette tas, daar kun je van alles in meenemen; zoals een blocnote (met daarin je vragen over de functie en het bedrijf). Maak tijdens het gesprek ook aantekeningen of doe dat meteen na het gesprek.
  3. Gesprekspartners: bereid de ‘klik’ voor
    Vroeger moest je maar afwachten wat voor iemand je tegenover je had tijdens het gesprek. Tegenwoordig kun je je op die persoon voorbereiden. Bekijk het profiel van je toekomstige gesprekspartner op LinkedIn, kijk wat jouw aandacht trekt en probeer tijdens het gesprek daaraan te refereren.
  4. Lastige vragen: denk vooraf na over antwoorden
    Denk van te voren even na over je sterke en je minder goede eigenschappen. Je kunt over ‘verbeterpunten’ spreken, die zijn nog te ontwikkelen. Zeg bijvoorbeeld dat je graag je mondelinge presentatietechnieken wilt verbeteren of dat je niet zo goed bent in onderhandelingsgesprekken. Wees dan wel voorbereid op de vraag hoe je die punten gaat versterken.
  5. Vorige werkgevers: waarom wil(de) je weg?
    Waarom wil je weg, of ben je weg bij je werkgever? Deze vragen kun je verwachten als sollicitant. Denk vooraf na over het antwoord, vooral als je niet vrijwillig bent weggegaan. Ontslagen worden is vervelend, maar blijf tijdens het gesprek niet te lang hangen bij details.
  6. Houding en gedrag: wees beleefd
    Het is normaal dat je zenuwachtig bent, maar probeer toch een ontspannen houding aan te neem. Wees altijd beleefd en kijk je gesprekspartner(s) tijdens het gesprek aan. Spreek duidelijk en niet te snel, maak korte zinnen en gebruik geen stopwoorden. Luister goed naar de vragen die worden gesteld en als je niet alles weet, zolang je maar goed weet waarom je de baan wilt en wat je te bieden hebt.
  7. Bijzondere voorwaarden: ziek of zwanger?
    Soms weet je dat er een reden is waarom een werkgever minder enthousiast over je kan worden. Bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, of een ziektegeschiedenis hebt. Een werkgever mag niet vragen naar je kinderwens of ziektes in de familie, maar helaas gebeurt het soms toch. Heb je een gat op je cv door ziekte? Je gesprekspartner gaat er zeker naar vragen, dus zorg dat je een antwoord hebt. Misschien heb je in de periode dat je eruit bent geweest iets gedaan wat interessant kan zijn voor een nieuwe werkgever.

Hopelijk heb je wat aan deze tips, in ieder geval heel veel succes gewenst!!